محسن بایعی: کله پاچه از لذیذترین غذاهایی است که اکثر کاشانی ها آن را دوست دارند. ظاهرش شاید زیبا و دلنشین نباشد و به قول گفتی چندش باشد اما پولی که برایش باید بدهیم نسبتا زیاد است. یک چیزی در حدود 400 تا 500 هزار تومان برای یک دست کلهپاچه. خیلیها هم ترجیح میدهند تنها پاچه، سیراب و یا فقط آب کله پاچه بخورند تابرایشان به صرفه باشد .
طبق گزارشی که گرفتم آمار نشان میدهد کاشانی ها در ماه مبارک رمضان نزدیک به 300 دست کله پاچه مصرف میکنند. البته شاید این رقم یک عدد حداقلی باشد اگر همین رقم را ملاک قرار دهیم، با یک دودوتا چهارتای ساده در طول ماه مبارک نزدیک به 9 هزار دست کله پاچه مصرف میشود!! با یک حساب سرانگشتی متوجه میشویم قیمت آن ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان میشود که رقم بسیار بالا و قابل توجهی است.
حمید نهادی یکی از طباخان کاشان در گفت و گو با پایگاه خبری پیام کاشان گفت: در گذشته قشر ضعیف جامعه کله پاچه مصرف میکردند اما با گذر زمان و بالا رفتتن قیمت ها و تورم بالا کله پاچه به یک غذای لذیذی و غذای لاکچری تبدیل شده است.
قیمت هر یک دست کله پاچه چقدر است؟ گذری در کاشان نشان میدهد که یک دست کله پاچه حداقل 400 و حداکثر 600 هزار تومان است. به طور میانگین و با حساب سر انگشتی و میانگین سالانه و با توجه به فصل گرما و سرما، مردم کاشان روزانه 100 دست کله پاچه میخورند. اگر قیمت حداقلی 400 هزار تومانی را در نظر بگیریم و تنها در یک روز، همان 100 عدد دست کله پاچه مصرف شود، روزانه 40ملیون تومان هزار تومان پول برای کله پاچه خرج میشود. یعنی 1میلیارد و دویست ملیون تومان در ماه، چهارده میلیارد و 400 میلیون تومان درسال، که این عدد قابل توجهی است.
به گفته نهادی یکی از طباخان شهرستان، با توجه به تعداد طبخ کله پاچه ،مردم منطقه کاشان حرف اول را در مصرف کله پاچه در ایران میزنند.
قیمت کله پاچه نسبت به سال 1400 اوج گیری شدید داشته است در سال 1400 هر دست کله پاچه 120 هزار تومان، بود اما در سال 1402 هزینه حداقلی آن نزدیک به 400 و حداکثری نزدیک به 500 هزار تومان است.
البته اگر جمعبت کاشان را 400 هزار نفر در نظر بگیریم و در طول سال هم اگر روزانه 100 دست کله پاچه فروخته شود مجموعا هر 11 نفری یک دست کله پاجه سهمشان می شود این آمار نشان می دهد کله پاچه یک غذای لاکچری و شاه نین است که فقط افراد لاکچری و با درآمد بالا می توانند تهیه کنند.