چرا اصالت فراموششده محلات قدیمی کاشان احیا نمیشود؟ کوچههای قدیمی،
مرواریدهای گمشده ی زمان
کاشان دارای بافت تاریخی متراکمی است با کوچههای پیچ در پیچ و کم عرض دیوارهای خشتی و نماهای کاهگلی که تقریبا در فواصل مختلف مسقف میباشند.این سبک معماری بهترین فرم برای معماری کویر است.محلات کاشان غالبا حول محور مسجد یا امامزادهای شکل گرفته است.معابر در مرکز محلات غالبا سرپوشیده بوده و به نام گذر خوانده میشوند.برخی از مهم ترین مرکز محلات یا گذرهای کاشان عبارتند از گذر باباولی،گذر درب باغ،گذر دروازه اصفهان،پاقپان،محتشم، محله سلطان امیر احمد،گذر آب انبار خان،گذر سوریجان و... است.
کوچههایی که خاطرات تلخ و شیرینی را برای دوران کودکی و نوجوانی خیلیها رقم زده است. کوچههایی که بوی احساس؛بوی محبت و لطافت میدهند. کوچه هایی که با کم عرض بودنشان کینه ها را به محبت و دوستی تبدیل میکنند.
کوچههای قدیمی ، مرواریدهای گمشده ی زمان حاضرند. این کوچهها با معماری به خصوصشان و با کاربری متفاوتشان میراثی از گذشتگان برای ما است.
فرقی ندارد «چ» آن را به «فتح» بخوانی یا به «کسر»؛ کوچه، کوچه است اما دیگر کمتر نشانی از گذشتههای خود دارد؛ گذشتههایی که هویت داشت و نباید به فراموشی سپرده شود درست است که امروزه سبک زندگی مدرن در این کوچهها سایه افکنده است ولی میتوان از شلوغیهای شهر برای ساعاتی با قدم زدن در آنجا به آرامشی ناب دست یافت.
اما چرخ آهنی زمان به فرمان آدمها٬ از روی تن کوچهها گذشت و امروز کوچهها هم به غربتی دچار شدهاند که آدمها به چهاردیواریها پناه بردهاند ؛ کودکان به کامپیوترها، بازیها، زندگیها و دوستیهای مجازی و سالمندانش پیشانی چسباندند به شیشه پنجرههایی با میلههای بلند٬ که خاطرهها به زور از آن میگذرند.
یکی از ساکنین کوچه باب ولی در گفتوگو با ما گفت: کاشان در یک منطقه گرمسیری واقع شده است وجود این کوچهها که با مصالح ساده چون کاهگل بود زمانی که مغازههای نانوایی پخت میکردند بوی خوش نان محلی در کوچهها پخش میشد.
علی فتال یکی دیگر از ساکنان گذر پاقپان گفت: مردمی که در این کوچهها زندگی میکردند همدیگر را میشناختند و صمیمیت و مهربانی در میان آنها موج میزد اما اکنون آن صفا در مردم دیده نمیشود.
وی گفت: کوچههایی که آرامش خاصی به آدمها میداد کوچههایی از جنس دوستی و محبت٬ امروزه هیچ اثری از آن همه محبت و دوستی در کوچه پس کوچههای کاشان نمیبینیم.