در مطلع سخن باید گفت مدیریت بهنگام و صحیح مدیران شهری می تواند توسعه پایدار به وجود
آورد که رفاه و آسایش هر چه بیشتر شهروندان را به عنوان رهاورد فراهم کند و توسعه شهری زمانی میتواند در مسیر پایداری قرار گیرد و رفاه و آسایش به ارمغان بیاورد تا بتواند راهکارهای مشخص برای تأمین مطلوب نیازهای خدمات برای ساکنان شهرها ارائه کند.
اما متأسفانه به دلیل ضعف در مدیریت سازمانهای خدمات رسان شهری، شاهد هستیم که چندان توزیع عادلانه ای از خدمات انجام نمی شود.
لذا مشخص است نیازهای شهروندان، خدمات مختلفی را میطلبد که توزیع ناعادلانه امکانات و خدمات می تواند مفهوم شهر پایدار را به چالش بکشد.
و اما مقصود نظر..
بعد از بروز انتقادات و اعتراضات بسیار شهروندان نسبت به اهمال و کم کاری شهردار شهر کاشان مربوط به عدم نظارت کافی و کاستی های بروز داده شده در واحد خدمات شهری و انباشت زباله ها در مناطقی در سطح شهر، ظاهرا شهردار کاشان به همراه مدیران ۵ گانه مناطق شهرداری و مدیر پیمان و رسیدگی شهرداری، ناظر تنظیف منطقه ۲ و ۵، معاون خدمات شهرداری، مدیر عامل شرکت باران جنوب کوشک اهواز به اتفاق مسئول کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر بعنوان نماینده ناظر و وکیل مطالبه گر مردمی طبق شرح وظایف شوراهای شهر، در صدد ترتیب جلسه ای در مورخ پانزدهم فروردین سال جاری در شهرداری مرکزی بر می آیند که در آن جلسه در قالب صورت جلسه ای با ۱۹ بند، تصمیماتی مبنی بر الزامات برای انجام کارهای لازم برای برطرف کردن انتظارات و اعتراضات مردمی در زمینه اشاره شده اتخاذ می شود که نسخه ای از آن توسط راقم این سطور مشاهده شده است.
در نقد و ارزیابی اولیه این تصمیمات نشان دهنده این است که نفس تشکیل این جلسه موئد این بوده است که اشکالات ماهوی و فنی و عدم نظارت کافی شخص شهردار باعث بروز مشکلاتی در این خصوص شده بوده است که می توانسته با کمی دلسوزی و دقت و نظارت بیشتر، این اشکالات یا اصلا به وجود نیاید یا کمتر به چشم آید تا قبل از اینکه انتقاد و اعتراضی از جانب شهروندان نسبت به عدم مدیریت صحیح شهردار در این قبیل مسائل بوجود آید تدبیر و ساماندهی بهتر از جانب وی مانع از پیدایش اشکالات در این خصوص شود.
ضمن اینکه در یکی از بندهای صورت جلسه مزبور قید شده است، پیگیری لازم برای پرداخت حقوق و مزایای کارگران شرکتی باید مورد توجه خاص قرار گیرد.
مشاهده بنده از صورتجلسه، نگارنده را به این وا می دارد که بپرسد چرا همیشه باید حنای کارگران پاکبان شهرداری در اولویت دریافت حقوق و مزایا رنگی نداشته باشد؟
در مواردی دیگر از این دست شنیده می شود شهردار کاشان در وقت پرداخت حقوق و مزایا ابتدا حقوق کارمندان و مدیران بالا دستی شهرداري را پرداخت و کارگران خصوصا زحمت کشان پاکبان همیشه در مرحله دوم مشمول پرداخت حقوق خویش می شود که با روح کرامت کارگران مجموعه شهرداری که بیشترین سهم در جلب رضایت شهروندان را دارند در تعارض است و این شيوه از مدیریت شهردار کاشان در پرداخت حقوق و مزایا نشان می دهد که پاکبانان همیشه کلاهشان پس معرکه و در اولویت بندی برای دریافت حقوق،جزو ابواب جمعی درجه ۲ یا ۳ محسوب می شوند.
باید گفت این مسئله با هیچ کدام از اصول اخلاقی سازگار نیست و پسندیده نخواهد بود که شهردار کاشان این قشر زحمت کش شهرداري را در زمان بندی پرداخت حقوق ،شرایط آنان را چندان مورد توجه قرار نداده و غالبا نادیده بگیرد.
همچنین علی القاعده بروز مسئله انباشت زباله در سطح شهر زمانی رخ می دهد که شرکت پیمانکار طرف حساب شهرداری عاجز از نحوه خدمت رسانی لازم باشد که این موضوع می تواند علت های مختلفی در پی داشته باشد که محتمل ترین علل آن می تواند عدم وجود مدیریت صحیح از جانب شهردار از آن نام برد.
زیرا احساس می شود وقتی روابط بر ضوابط سبقت گیرد مدیریت این بخش به فردی سپرده می شود که ضمن اینکه از افراد سفارش شده است ولی چندان توانایی و قابلیت رتق و فتق امور را بدرستی دارا نمی باشد.
مضاف بر اینکه در گفت و شنیدهایی شایعه ای هم به گوش می رسد که بجای تامین نیروی کار بومی در مناصب مربوط به خدمات شهری، برای کاهش هزینه ها در پرداخت حقوق و مزایا، از اتباع بیگانه (افاغنه) بدون کارت اشتغال استفاده شده است که طبیعتا این مورد یک تخلف نا بخشودنی است که شهردار کاشان باید در نظر می داشت که مسئولیت نظارت و ممانعت از بروز این نوع تخلفات بر عهده او است که متاسفانه واقعیت این است که وی بعلت عدم حضور تمام و کمال در محل کار خود، (بصورت سه یا چهار روز در هفته) و نبود تسلط کافی بر امورات،به تبع با این شیوه اشتغال در سکانداری بلدیه موجب پیدایش کاستی ها و تخلفات قابل ذکر در موارد متعدد دیگری نیز بصورت مستند در یادداشتهای بعدی مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
عجالتا وقتی سخن از عملکرد شهردار به میان می آید نگاه میکنیم، شخصی با عنوان شهردار که از ابتدایی ترین وظیفه شهرداری یعنی تنظیف در کنار سایر موارد مانند پر کردن چاله ها و دست اندازهای معابر بوسیله آسفالت نتوانسته است مطالبه بحق مردم را برآورده کند و وقتی می بینیم پیمانکاری برای جمع آوری زباله انتخاب میکند که سفارشی و نابلد است توقعی نباید داشته باشیم که چرا زباله شهر روی زمین مانده است و یا در موارد دیگر مسائل خدمات شهری چرا میزان دست انداز در برخی معابر زیاد است؟
البته ناگفته نماند اخیرا شنیده شد بعد از گذشت شش ماه از آبرو ریزی قرارداد منعقده شهردار با پیمانکار جمع آوری زباله نهایتا تصمیم به تشکیل جلسه برای رسیدگی به وضعیت نظافت شهر و پیمانکار سفارشی می شود که نقد و بررسی و پرداختن به گوشه هایی از صورتجلسه صدر الاشاره موید این نکته است.
البته باید در لابه لای آن مجددا متذکر شد و گفت پیمانکار مزبور سفارشی با عدم نگاه به رفاهیات قشر ضعیف کارگران خود چندان توجه ای به پرداخت حق و حقوق کارگرانش نداشته است که این از اظهارات و گلایه های آنان قابل استخراج می باشد.
اما در عوض به نام روز کارگر اما به کام پیمانکار مذکور ،مراسم تجلیل توسط شهردار برای وی بر پا می شود.
اما مشاهده نمی شود که فضایی ایجاد شود که از او در مورد عدم ماشین آلات لازم، دستگاه پرس، نداشتن جی پی اس و ... سئوالی پرسیده شود که چرا فاکتورهای لازم برای انعقاد قرار داد پیمانکاری با شهرداری را نداشته است؟!
ادامه دارد....