|
|
|
مشروح
خبر |
|
|
یکشنبه 21 آبان 1387 - 53 : 19 |
نویسنده : پورتال خبری کاشان م . م |
کد خبر : 1220 |
11874 بازدید |
|
|
ارده کاشان
|
|
|
ارده يک ماده غذايي کامل و بسيار مقوي است که کاشاني ها بيشتر آن را در فصل پاييز و زمستان ميل مي کنند . ابداع ارده را به شيخ بهايي نسبت مي دهند . در تاريخ آمده که شاه عباس به دنبال جيره غذايي مناسبي براي سربازانش بود که اولا مقوي و انرژي زا باشد ، ثانيا حمل و نقل آن آسان باشد ثالثا براي اوضاع جنگي مناسب باشد و براي مصرف هم نياز به گرم کردن نداشته باشد . به دنبال اين فراخوان مرحوم شيخ بهايي با همکاري شيريني سازان آن زمان چيزي را که امروز بنام حلوا ارده معروف است ابداع کرد . ماده اصلي حلوا ارده کنجد ساييده است ، شکر ، تخم مرغ ، هل و چوبک ديگر مواد تشکيل دهنده ارده هستند . کنجد به علت داشتن مواد پروتئيني و چربي ، قابل هضم و داراي خواص گوشت است ولي ضرر آن را ندارد. وجود لسيتين فراوان در کنجد هم براي تقويت حافظه انسان بسيار موثر است . کنجد سرشار از منيزيم و آهن است و سبب بهبود خستگي و ضعف عمومي و مانع کم خوني ميشود. وجود املاح سديم و پتاسيم در کنجد نيز موجب تعادل آب بدن ميشود . کنجد سرشار از ويتامينهاي گروه B و ويتامين E و اسيد فوليک است. کنجد با داشتن کلسيم وفسفر فراوان موجب استحکام استخوان و جلوگيري از پوکي استخوان ميشود. و اما يکي از فرآوردههايي که از کنجد به دست ميآيد ارده است . ارده در كتب طب سنتي با نام رهشي آمده است و آن عبارت است از كنجد پوست گرفته بريان كه نرم ساييده شده و به صورت مايع در آمده باشد و روغن آن را نگرفته باشند . ارده از کنجد بدون پوست ، نرم و کوبيده مخلوط با روغن خودش به دست مي آيد که به رنگ کرم يا زرد روشن است . ارده خود به تنهايي يک ماده غذايي کامل براي هر وعده غذايي به ويژه صبحانه است. طبيعت ارده گرم است و براي تقويت بدن بسيار مفيد است. اگر به طور غليظ خورده شود دير هضم و ثقيل است و اشتها را از بين ميبرد. حلوا ارده در شهرهاي اردکان ، يزد و کاشان بصورت سنتي و دستي توليد مي شود . حلوا ارده کاشان عاري از افزودني هاي شيميايي است و به صورت صد در صد طبيعي و بهداشتي توليد مي شود . طعم و مزه حلوا ارده کاشان طبيعي است و براي همين مشتريان پر و پا قرصي دارد . در دهه هاي گذشته ارده گيران کاشاني ، ارده را به وسيله آسياب هاي مدور سنگي توليد مي كردند . آنها سنگ هاي آسياب را به وسيله اسب ، قاطر يا الاغ به حركت در مي آوردند و کنجد ارده را مي ساييدند . کشورهايي از قبيل يونان ، ترکيه ، يوگسلاوي ، لبنان ، عربستان و همسايگان شمالي ايران نيز حلوا ارده توليد مي کنند که البته از نظر کيفيت ، نحوه توليد و مواد تشکيل دهنده آن با حلوا ارده ايراني تفاوت دارد . بعضي ارده را بصورت خالص و بدون افزودن شيرين کننده مي خورند و بعضي هم با افزودن شيرين کننده هايي مثل عسل، شيره ي نبات ، خرما و انگور آن را ميل مي کنند . بهتر است که حلوا ارده با شيره خرما ميل شود استفاه از شيره خرما و ارده در کنار هم غذاي مقوي و مفيدي براي کودکان است که در وعده صبحانه ميتواند بخشي از انرژي مورد نياز روزانه آنها را به خصوص در مدرسه تامين کند .
|
|
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی پورتال خبری کاشان اینجا کلیک کنید.
|
امانت داری و اخلاق مداری استفاده از این خبر فقط با ذکر منبع "پورتال خبری كاشان" مجاز است. |
|
|
|
|
|
|
|